YYÜ' de "Van’ın Son Yüzyıldaki Ekonomik Karnesi" başlıklı panel düzenlendi. - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi

YYÜ' de "Van’ın Son Yüzyıldaki Ekonomik Karnesi" başlıklı panel düzenlendi.

YYÜ' de  "Van’ın Son Yüzyıldaki Ekonomik Karnesi" başlıklı panel düzenlendi.

Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından "Kent Söyleşileri" çerçevesinde "Van’ın Son Yüzyıldaki Ekonomik Karnesi" başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Suvat Parin, Van’ın milattan önce 5 bin yılından başlayarak devam eden tarihsel süreçteki ekonomik görüntülerine baktığında, çok temelde 2 ya da 3 ana alanda ekonomisi baskın bir şehir profilinin ön plana çıktığını belirtti. Parin, “Urartulara baktığımız zaman tarım ve hayvancılık sektörü güçlü bir kanal olarak devam ediyor. Günümüzde buna bağlı bir takım eklemeler vardır. Özellikle cumhuriyetin kuruluşundan bu yana kentin ekonomisinde bir takım akslar oluşmuştur. Fakat bu iki ana omurganın devam ettiğini söyleyebiliriz. Van ekonomisi için söylenebilecek şey, devletin ya da merkezi otoritenin kentin ekonomisine dahil olduğu dönemlerde bir genişleme, fakat kendisini çektiği dönmelerde de bir daralmayla karşı karşıyayız. Bu da kent ekonomisini okurken ön plana çıkan iki ana unsurdur” dedi.
“19. yüzyılda güçlü bir kent ekonomisinden söz ediyoruz”
Van’ın özellikle 19. yüzyıldaki ekonomi karnesi hakkında bilgi veren Parin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ekonomisi arka planda olan bir şehirden söz ediyoruz. Son yüzyıla girmeden 19. yüzyıla ilişkin batılı seyyahların kısa bir fotoğrafını aksettirmek istiyorum. 19. yüzyılda yetiştirilen ürünler açısından geniş bir yelpaze tarım kenti özelliği gösteriyor. Aynı zamanda bir ticaret kenti özelliği vardır. Buradan Avrupa’ya, Ortadoğu’ya tiftik, halı, yünün ihraç edildiği bir kent özelliği gösteriyor. 19. yüzyılda deniz ulaşım ticaretinin de yoğun olduğu bir şehirden söz ediyoruz. İnci kefali balığının ticari bir metaya dönüştüğü 19. yüzyılda güçlü bir kent ekonomisinden söz ediyoruz.”
Cengiz Andiç Kültür Merkezinde akademisyenler ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği programa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Mithat Melen ve Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva da birer konuşma yaptı.