• Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Facebook Sayfası

İş Sağlığı ve Güvenliği Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programları Açıldı

Üniversitemizde İş Sağlığı ve Güvenliği Tezli ve Tezsiz Yüksek
Lisans Programları Açıldı

Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans programları açıldı.

İş Sağlığı ve Güvenliği, ülkemiz genelinde çok ihtiyaç duyulan bir bilim dalıdır. İşletmelerin iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğunda olması ve ülkemizde bu konuda kalifiye eleman sayısının azlığı nedeniyle İSG Yüksek Lisans programının açılması ülkemiz için kaçınılmaz bir gereklilik olmuştur. İSG Yüksek Lisans programları, ülkemizin ihtiyaç duyduğu az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda iş güvenliği uzmanı olarak çalışacak (B) sınıfı sertifikaya sahip iş güvenliği uzmanlarının yetişmesine katkıda bulunacaktır. Tezsiz Yüksek Lisans Mezunları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın açtığı Uzmanlık Sınavları içinde “”B” Sınıfı Sertifika sınava girmeye doğrudan hak kazanır.

İSG Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans programlarından mezun olanlar (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına doğrudan başvurma hakkı kazanmaktadır. Aksi taktirde (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına başvuru hakkı kazanmak için, öncelikle (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi aldıktan sonra bu belgeyle en az üç yıl fiilen İş güvenliği alanında görev yapmak ve (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılmak gerekmektedir.

İSG Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans programlarına, İş Sağlığı ve Güvenliği lisans mezunları, Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, Fen Fakültelerinin Fizik, Kimya ve Biyoloji bölümleri, Mimarlık bölümleri, teknik eğitim fakülteleri ve teknoloji fakülteleri mezunları öncelikli olmak üzere bütün lisans mezunları başvurabilirler. İSG tezli ve tezsiz yüksek lisans programına her akademik yılda 2 kez öğrenci kabul edilmesi planlanmaktadır. Tezsiz yüksek lisans programına başvuru yapabilmek için 4 yıllık lisans mezunu olmak yeterli iken, tezli yüksek lisans programına başvuru yapabilmek için 4 yıllık lisans mezunu olmanın yanında geçerli ALES belgesine sahip olmak, üniversitemiz tarafından yapılacak olan bilim sınavında başarılı olmak gerekmektedir. İSG tezli yüksek lisans programına kayıt hakkı kazanan öğrenciler 2 yıl, tezsiz yüksek lisans programına kayıt hakkı kazanan öğrenciler  ise 1 yıl içinde mezun olabileceklerdir.